Латвійці доставили в Чернігів 10 пасажирських автобусів. Відео

У Чернігові відбулася приємна подія ‒ офіційна церемонія з передачі місту десяти пасажирських автобусів Solaris Urbino від містян Риги Латвійської Республіки.

Місто над Десною зазнало значних руйнувань внаслідок російської агресії. Передача Чернігову одразу десяти автобусів ‒ це безумовно значна допомога чернігівцям.

У складі делегації Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява, заступник голови Ризької міської ради Едвардс Ратнієкс, депутат Ризької міської ради Ієва Бранте та інші представники. Зустріч із керівництвом міста та області відбувалась на Красній площі.

«Чернігівщина – це одне з тих місць, куди наша країна направляє потужну допомогу. Ми намагаємося привозити в регіон делегації не тільки політиків, а також і благодійників, щоб вони могли на власні очі побачити, чим можуть допомогти. Ми будемо продовжувати робити все, що в наших силах», – наголосив Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява.

Заступник голови Ризької міської ради Едвардс Ратнієкс повідомив, що автобуси наповнені гуманітарною допомогою, яку зібрали жителі Риги під час тижня патріотів.

«Рига буде і завжди була з Україною. Рига допомагає Україні з першого дня війни. Цього разу ми надаємо 10 автобусів Чернігову. І дуже сподіваємося, що вони допоможуть довозити дітей до школи або перевозити жителів міста», – сказав  Едвардс Ратнієкс .

Це не перша відчутна допомога з Латвії. Як зазначила заступниця начальника Чернігівської обласної військової адміністрації Жанна Шерстюк, латвійці постійно допомагають Чернігівщині.

«Насамперед хочу щиро подякувати нашим друзям та партнерам із Латвії – країни, яка однією із перших підставила своє плече Чернігівщині. Через урядові організації, муніципалітети, благодійні організації вона надала дуже потужну допомогу громадам, закладам освіти, медицини. Це і комп’ютерна техніка, шкільне приладдя, генератори та енергозберігаюче обладнання, оздоровлення та відпочинок наших дітей у Латвії. І дуже потужно – участь у відбудові зруйнованого житлового фонду, облаштування безпечних умов в закладах освіти. Сьогодні маємо нагоду отримати й подякувати за такі практичні подарунки. Ці автобуси увіллються в систему громадського транспорту Чернігова. Це забезпечить комфортні, безпечні, зручні умови пересування містом. Щиро дякуємо і сподіваємось на розвиток співпраці», – звернула увагу присутніх та подякувала латвійцям Жанна Шерстюк.

В.о.Чернігівського міського голови Олександр Ломако під час свого виступу, перш за все, привітав усіх військовослужбовців із Днем Збройних Сил України та подякував за те, що, завдяки нашим захисникам та захисницям така зустріч є можливою.

«Адже сьогодні ЗСУ — гарант безпеки не тільки в Україні, а й у всій Європі», — підкреслив Олександр Ломако.

Очільник міста подякував міжнародним партнерам за надання підтримки у складний час і вручив пану Ілгварсу Кляві та пану Едвардсу Ратнієксу подяки Чернігівського міського голови.

— Хочу подякувати нашим друзям із Латвії, зокрема усій громаді міста Рига, за їхнє велике серце, за неодноразову допомогу нашому місту. Те, як народ Латвії відгукнувся на нашу біду і дуже щиро нам допомагає — для нас дуже важливо. Така підтримка демонструє громаді міста-Героя, що ми не одні в цій боротьбі зі злом. Нас підтримує увесь цивілізований світ. Підтримує не тільки фінансово, зброєю, політично, а й морально. Це дуже багато для усіх чернігівців значить. Ми ніколи не забудемо цю підтримку, тому що вона оцінюється великою дружбою, — зауваживв. о. міського голови Чернігова.

Автобуси з Риги використовуватиме за призначенням комунальне підприємство «Чернігівське тролейбусне управління», надаючи послуги з громадських перевезень.

Участь у передачі автобусів взяв народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

Після церемонії передачі автобусів, в ОВА відбулася зустріч начальника обласної військової адміністрації В'ячеслава Чауса з делегацією Латвійської Республіки (про це — окрема розповідь).

Зазначимо, що цього ж дня латвійці вкотре доставили в Чернігів для ЗСУ ще шість автівок:

 

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?